Blog Layout

Coronatroost

Inez Lips • mrt. 20, 2020
Het thema van troost is in deze coronatijd wel heel actueel geworden. Op de social media, de tv en in de kranten, de mensen aan de telefoon en op de straten: overal hoor je het woordje troost vallen. Met ons boek komen we wat dat betreft op het juiste moment. ‘Troost die ertoe doet, verhalen over veerkracht bij verlies en verdriet’ ligt nu op de persen en verschijnt volgens planning volgende week bij Uitgeverij Damon, met hierin 40 verhalen van mensen die ons daar iets over konden vertellen vanuit persoonlijke ervaring en/of vanuit hun expertise.
De opgave waarvoor de Nederlandse samenleving nu staat, wordt weerspiegeld in ons boek. Veel facts of life waarmee mensen nu geconfronteerd kunnen worden, vinden reflecties in de verliesverhalen van ons boek. Zoals de onverwachte en zeer trieste dood van dierbare familieleden; werkloosheid, en het faillissement waar natuurlijk voor vele ondernemingen geen ontkomen aan is; ingrijpende wijziging van plannen en toekomstperspectief. Maar gelukkig ook saamhorigheid, creativiteit, flexibiliteit, acceptatie, de functie van de social media als platform van collectieve verbinding en ondersteuning; de kennis en de kaders die deskundigen ons bieden met betrekking tot het vaak onmenselijke leed dat mensen kan treffen en hoe troost daar het menselijke antwoord op is.
De geplande lancering van ons boek op 5 april a.s. bij boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem kan nu niet doorgaan. Deze zou worden geleid door Jaap Jongbloed. Het eerste exemplaar zou worden aangeboden aan de schrijfster Mirjam Rotenstreich, echtgenote van A.F.Th. van der Heijden, en moeder van de noodlottig verongelukte Tonio. Ook hun beider verhaal over onbevattelijk verlies hebben we mogen opnemen in ons boek.

Kan hier ook sprake zijn van troost? 

We denken dat de inzichten met betrekking tot troost zoals verwoord in ons boek, ook van toepassing zijn op de huidige situatie en de individuele en collectieve gevoelens van angst, teleurstelling, verlies en verdriet, nu het coronavirus ook het Nederlandse volk in zijn greep heeft. In ‘Troost die ertoe doet’ gaan de verhalen met name over individuele troost. Drie essentiële aspecten met betrekking tot de kracht van troost willen wij hierbij uitlichten:

1. dat het mensen verbindt

De geïnterviewden in ons boek gaven aan hoe onmisbaar de bemoediging van ‘de ander’ was terwijl zij hun onbevattelijke verlies trachtten te overleven. Zij voelden zich daardoor gedragen en geborgen. Dit gegeven zien we ook nu in de collectieve zorg voor elkaar en de vele spontane initiatieven om kwetsbaren te ondersteunen en elkaar op te beuren.

2. dat niet de waarom vraag ertoe doet, maar de hoe vraag

Het heeft geen zin ons af te vragen waarom ons dit is overkomen (dat is het werk van de virusexperts!), maar ons te richten op de vraag: hoe gaan wij hier in positieve zin mee om. De herstellende werking van troost was met name gelegen in hun eigen veerkracht en positieve houding, zo vertelden geïnterviewden ons.

3. dat er licht aan de horizon is, en op langere termijn perspectief wordt ervaren

Tijd heelt niet alle wonden, maar biedt wel ruimte voor het noodzakelijke overleven en effectieve rouwverwerking, zo leren wij uit hun verhalen. Vanuit de donkerte van verdriet, angst en onzekerheid richten we ons op de lichtpuntjes aan de horizon en vinden we troost in het vooruitzicht dat onze eigen levenskracht zich zal doen gelden.
Foto van Eric de Jong bij het televisieprogramma Tijd voor MAX
door Inez Lips 08 jun., 2020
Eric en Inez praten over troost in Tijd voor MAX Hoe doe je dat, goed troosten? Presentatrice Martine van Os vroeg het aan Inez Lips en Eric de Jong op 5 juni.
Foto van Inez lips, auteur van het boek Troost die ertoe doet
door Inez Lips 08 jun., 2020
Op 19 mei j.l. verscheen onder deze titel het interview met Inez in het Haarlems Dagblad
door Inez Lips 03 mei, 2020
Wij oma’s hebben het extra moeilijk in deze coronatijd. Opgesloten in quarantaine als kwetsbare doelgroep missen we het spontane lichamelijke contact met onze kleinkinderen, met name de kleintjes. Maar waarom hebben we toch zo'n knuffeltrek?
Share by: