Blog Layout

Troostvogel

Inez Lips • mrt. 29, 2020
In ons boek Troost die ertoe doet hebben we een aantal gedichten over troost opgenomen daar waar ze van toepassing zijn op een verhaal in het boek. Zo’n gedicht is het lied Troostvogel van Drs. P.

Drs. P was het pseudoniem voor Heinz Hermann Polzer. In Troost die ertoe doet vertelt een van onze geïnterviewden -Bregje- over deze vooraanstaande schrijver en geniale dichter, die in zijn tijd heel populair was als zanger van zijn eigen liedjes over buitenissige onderwerpen met vele creatieve taalvondsten en vaak een lugubere ondertoon. Bregje kreeg een vriendschappelijke band met Drs. P, niet in het minst omdat zij dezelfde humor en liefde voor woorden deelden. Een hele lieve man, volgens haar.

De troostvogel is niet alleen een magisch wezen ontsproten uit het brein van Drs. P, maar hij bestaat echt! In ons boek vertelt Gerry hoe zij op het spoor van de troostvogel is gekomen en hoe zij nu haar leven wijdt aan het verkopen van uit Tanzania geïmporteerde troostvogeltjes.
Deze vogeltjes worden met de hand gemaakt door de Masai en worden daar gegeven aan kinderen en volwassenen om hen op te vrolijken wanneer ze verdrietig of ziek zijn, vandaar de naam ‘troostvogeltjes’. Gerry verkoopt ze al jaren ten bate van de Watoto Foundation in Tanzania. Dit is een geweldige stichting onder leiding van Noud van Hout, die al honderden straatjongens heeft opgevangen, opgeleid en ze een tweede kans en nieuw leven heeft gegeven. Door hun gedegen opleiding en discipline kunnen deze jonge mensen in Tanzania goede banen krijgen en kunnen ze iets betekenen voor hun maatschappij. Ook Nouds verhaal staat in ons boek.

Het gedicht Troostvogel lijkt voor kinderen geschreven te zijn. Het is de vraag of dit ook echt zijn opzet was. Net als Annie M.G. Schmidt had Drs. P de sublieme gave om gedichten en liedjes te schrijven die alle ‘leeftijden’ aanspreken en waarbij ogenschijnlijk simpel, grappig taalgebruik en rijmend ritme, met vaak wrange humor een onvergetelijke combinatie bleken. Zo ook het onderstaande ‘Troostvogel’. 

Laten we hopen dat de troostvogel gauw bij ons langskomt en wegvliegt met ons coronaverdriet. Koop hem in ieder geval bij Gerry, voor het goede doel, en vrolijk jezelf of een ander op met zo’n exotisch vriendje.

TROOSTVOGEL

Wanneer je soms iets naars beleeft
Je niet mag uitgaan door de regen
Of slaande ruzie hebt gekregen
Met iemand waar je veel om geeft

Als speelgoed door een mankement
Niet meer zo leuk is als tevoren
Je kwartje ergens is verloren
Kortom, als je verdrietig bent

Dan komt de vogel met een lied
Je hoort het, maar je ziet hem niet
En als hij voor je heeft gezongen
Dan vliegt hij weg met jouw verdriet

Zolang er kinderen bestaan
Is hij ze altijd komen troosten
In Doesburg of in 't Verre Oosten
Of waar hij ook naar toe moest gaan

De vogel is in al die tijd
Nog nooit beschreven of geschilderd
Is hij beeldschoon of erg verwilderd?
Daarover heerst onzekerheid

In elk geval, hij meent het goed
Hoewel door alles wat hij doet
Je kans hebt dat je noodgedwongen
Een tijdje op hem wachten moet

Dan komt de vogel met een lied
Je hoort hem, maar je ziet hem niet
En als hij voor je heeft gezongen
Dan vliegt hij weg met jouw verdriet

-----------------------------------------------------
Uit: Tante Constance en Tante Mathilde, 1999

gedicht©Singel Uitgeverijen
foto©Rebecca Sagstrom

Info Gerry Houweling, gerhouweling@gmail.com
www.watotofoundation.nl
Foto van Eric de Jong bij het televisieprogramma Tijd voor MAX
door Inez Lips 08 jun., 2020
Eric en Inez praten over troost in Tijd voor MAX Hoe doe je dat, goed troosten? Presentatrice Martine van Os vroeg het aan Inez Lips en Eric de Jong op 5 juni.
Foto van Inez lips, auteur van het boek Troost die ertoe doet
door Inez Lips 08 jun., 2020
Op 19 mei j.l. verscheen onder deze titel het interview met Inez in het Haarlems Dagblad
door Inez Lips 03 mei, 2020
Wij oma’s hebben het extra moeilijk in deze coronatijd. Opgesloten in quarantaine als kwetsbare doelgroep missen we het spontane lichamelijke contact met onze kleinkinderen, met name de kleintjes. Maar waarom hebben we toch zo'n knuffeltrek?
Share by: